Якою повинна бути температура в холодильнику?
.png)
Багато господинь вважають, що чим нижча температура в холодильнику, тим довше можна зберігати продукти. Однак це неправильний підхід, оскільки кожна група харчових продуктів має свою оптимальну температуру зберігання, при якій вони залишаються свіжими довгий час. Надмірне зниження температури в холодильнику може також призвести до збільшення навантаження на мотор-компресор, що може спричинити його швидку поломку. Однак ремонт холодильника може бути досить дорогим, тому важливо дотримуватися оптимальної температури для зберігання продуктів.
Ідеальна температура в холодильнику
При монтажі нового, сучасного холодильника, багато власників вважають, що виробник вже встановив оптимальну температуру в пристрої і не потрібно "мудрити" з налаштуванням. Однак "заводські" налаштування можуть не влаштовувати більшість власників, оскільки виробники не можуть передбачити, які продукти ви будете зберігати і як часто ви будете користуватися пристроєм. Тому важливо встановлювати температуру в холодильнику, так само як і в морозильній камері, з урахуванням реальних потреб. Це допоможе не лише продовжити "життя" вашого холодильника, але й дозволить:
- зберігати продукти харчування значно довше;
- створити оптимальний мікроклімат для збереження корисних і смакових якостей;
- зменшити необхідність в ручному розморожуванні;
- запобігти появі неприємних ароматів у холодильнику.
Розрахункова ідеальна температура для холодильника та морозильної камери
Зазвичай виробники вказують у посібнику користувача, що оптимальна температура відділення холодильника рухається в межах 3-5 °C вище нуля. Щодо морозильної камери, рекомендована температура зазвичай становить приблизно -18 градусів. Проте це лише середні значення для холодильного простору. У так званій зоні свіжості, яка зазвичай знаходиться в нижній частині холодильника, температура має бути близькою до нуля, тоді як у верхній частині вона завжди трохи вища. Тому, враховуючи особливості розподілу холоду в камері, можна скласти умовну карту, де краще зберігати різні види продуктів. Нижче ми розглянемо, яка температура повинна бути на кожній полиці холодильника.
.png)
Дуже складно дати конкретні рекомендації стосовно оптимальної температури в холодильнику, оскільки цей параметр залежить від численних чинників. Однак, якщо регулятор температури встановлено на середнє значення близько 4 градусів Цельсія, холод усередині холодильного приміщення буде розподілено таким чином:
- У верхній частині відсіку, зазвичай, температура є найнижчою (у моделях з верхньою морозильною камерою). Тому верхня полиця в таких холодильниках ідеально підходить для зберігання напівфабрикатів, швидко зіпсовних продуктів, а також риби або м'яса. У випадку моделей з нижньою морозильною камерою, нижні полиці підійдуть для зберігання такої продукції. Простір біля задньої стінки, де знаходиться випарник, також є холодним місцем (у крапельних холодильниках; температура в моделях з технологією No Frost розподіляється більш рівномірно по всій камері). Ще одним прохолодним місцем є так звана зона свіжості, що розташована на дні холодильного відділення, де температуру зазвичай підтримують на рівні приблизно двох градусів тепла.
- Зазвичай температуру в холодильнику регулюють відповідно до температури на середніх полицях. Тут зазвичай зберігають молочні продукти, сири, хліб та різні нарізки, включаючи ковбасу.
- Найтепліший режим панує на полицях і дверних відсіках. Тут температура в холодильнику зазвичай становить 10 градусів, але може знижуватися до 5 градусів, якщо дверцята відкриваються рідко. Тут можна тримати різноманітні соуси, кетчупи, гірчицю або напої.
- У зоні свіжості підтримується оптимальний температурний режим для зберігання зелені, фруктів і овочів протягом тривалого часу.
.png)
Проте, важливо усвідомлювати, що навіть при налаштуванні оптимальної температури в холодильнику, термін зберігання продуктів обмежений, і для кожного типу продукту він відрізняється. Детальну інформацію про терміни зберігання та оптимальне розташування можна знайти в інструкції користувача, або ж у разі виникнення питань ви завжди можете звернутись до майстрів компанії Домашній майстер.
Температуру в морозильній камері зазвичай регулюють на рівні приблизно -18 градусів Цельсія. Цей показник також може відрізнятися в залежності від верхньої або нижньої точки, але різниця невелика. Щоб встановити оптимальну температуру в холодильнику, слід враховувати вид зберіганих продуктів і заповненість камери: коли вміст їжі мінімальний, температуру можна підняти, а коли потрібно заморозити багато м'яса, температуру слід знизити до -24 градусів Цельсія.
Температуру в різних точках камери можна виміряти звичайним термометром, залишивши його в камері на протязі ночі.













